Welkom bij TPM Installatietechniek

Zonnepanelen | PV Installaties


PV installatie 


De aanschaf van een installatie is afhankelijk van uw verbruik en de ligging van uw dak. Door een berekening te laten doen kunt u te weten komen wat uw voordelen zijn. De gemiddelde terug verdientijd van een installatie kan variërentussen 3 en 7 jaar. Op zonnepanelen heeft u een gegarandeerde lineaire vermogensgarantie van 25 jaar. Dit wil zeggen dat in 25 jaar tijd het paneel nog 80% tot 85% moet opleveren van wanneer het aangeschaft is. De specificaties zijn per paneel verschillend. Op traditionele string-omvormers zit tussen de 5 a 10 jaar garantie en omvormers van SolarEdge standaard 12 jaar en kunnen verlegt worden naar 25 jaar. De micro omvormers van Enphase hebben standaard 25 jaar garantie.


Ontwerp


Wij ontwerpen en leveren, plaatsen en monitoren van PV-installaties, deze installaties kennen wij in de volksmond als zonnepaneel installaties. Het aanbod van Zonnepanelen en Omvormers ligt geheel aan uw wens en mogelijkheden die uw dak bied. Ook de zonnepanelen zijn van groot belang, welk type past bij u dak?


Zonnepanelen


Zonnepanelen worden geproduceerd in vele landen en zijn in meerdere uitvoeringen leverbaar. Monokristallijn, Polykristallijn, Dunne filmplaat zonnepanelen. Ook bestaan er Amorf zonnecellen deze zijn verwerkt in rol dakbedekking. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen maar leveren aanzienlijk minder vermogen op dan de zonnepanelen.

Monokristallijn zijn kristallen die in een vierkante vorm worden gegoten en allemaal vlak naast elkaar liggen. Deze kristallen worden in grotere aantallen toegepast per paneel. Bij directe instraling zullen deze hogere piekspanningen bereiken dan de Polykristallijn. Polykristallijn worden de kristallen in maat van een plaat gegoten waardoor al de silicium kristallen door elkaar komen te liggen en dit herken je aan donkere en lichte vlekken in de panelen. Bij deze panelen is het voordeel dat doordat de kristallen door elkaar liggen deze met weinig licht (diffuus licht) al energie opwekt.Diffuus licht wil zeggen licht dat wordt weerkaatst via de wolken.


Omvormers


De omvormer is het hart van je installatie, het uitermate belangrijke dat je hier kiest voor de juiste omvormers met de juisteMPP tracker.Mpp betekent "maximum power point" en zorgt er eigenlijk voor dat de omvormer altijd de juiste spanning laat circuleren om hoogste rendement uit de installatie te kunnen halen. Dit heeft heel erg veel invloed op het aantal panelen, ligging en eventuele strings die er komen.Hierbij biedSolarEdgeeen oplossing voor het rendement van uw installatie.


Batterij opslagsystemen


Steeds meer producenten storten zich op de markt voor energieopslag. De technologische ontwikkelingen gaan snel en de verkoop vanthuisbatterijen zal een hoge vlucht nemen, vooral door de stijging van de huidige energieprijzen.
Tot voor kort werd een thuisbatterij bijna uitsluitend gebruikt voor off-grid toepassingen, om met de zon opgewekte elektriciteit op te slaan. De komst van lithiumbatterijen heeft geleid tot een enorme belangstelling van mensen die hun overtollige zonne-energie willen opslaan, ongeacht of zij op een elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Een thuisbatterij maakt het mogelijk energie te gebruiken op momenten dat er geen zonne-energie beschikbaar is, of zelfs om volledig off-grid en energie-zelfvoorzienend te zijn. Bovendien hebben steeds meer huishoudens een thuisbatterij om meer te besparen op hun energierekening.

SolarEdge


SolarEdge stond eerst alleen bekend als oplossing bij schaduwval op de zonnepanelen. SolarEdge kan door middel van gebruikvan de power optimizers 6 tot 20% meer vermogen opbrengen dan traditionele string omvormers. SolarEdge werkt met een zogenaamde power- optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.


Enphase micro omvormer


Enphase is de directe concurrent van SolarEdge. Met een product dat werkt op het zelfde principe maar toch totaal anders. Bij Enphase heeft u namelijk geen omvormer meer in huis hangen die gelijkspanning omzet naar wisselspanning. Dit gebeurt allemaal in de micro-omvormers die achter elk paneel worden bevestigd. Je kunt dus rechtstreeks met een voedingskabel vanaf de meterkast of pv-verdeler naar het dakvlak waar de zonnepanelen worden gemonteerd.


Traditionele stringomvormer


Een string omvormer is de traditionele omvormer die een aantal zonnepanelen verbind aan de omvormer door deze in serie te zetten. Het voordeel van een string omvormer is dat deze vele malen goedkoper zijn dan bovengenoemde producten SolarEdge en Enphase. Het nadeel is dat als er 1 paneel in de schaduw ligt of vies is dan werkt de hele string met het rendement van het vieze paneel. Dat betekend dus opbrengst verlies. Tegenwoordig kun je string omvormers ook al voorzien van Tigo's (optimizer) waarbij je panelen parallel kunt aansluiten op een seriële string bij een vroegtijdige schaduwval.


Copyright © Alle rechten voorbehouden

unsplash