Welkom bij TPM Installatietechniek

Batterij Opslagsystemen


Batterij opslagsystemen


Steeds meer producenten storten zich op de markt voor energieopslag. De technologische ontwikkelingen gaan snel en de verkoop vanthuisbatterijen zal een hoge vlucht nemen, vooral door de stijging van de huidige energieprijzen.
Tot voor kort werd een thuisbatterij bijna uitsluitend gebruikt voor off-grid toepassingen, om met de zon opgewekte elektriciteit op te slaan. De komst van lithiumbatterijen heeft geleid tot een enorme belangstelling van mensen die hun overtollige zonne-energie willen opslaan, ongeacht of zij op een elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Een thuisbatterij maakt het mogelijk energie te gebruiken op momenten dat er geen zonne-energie beschikbaar is, of zelfs om volledig off-grid en energie-zelfvoorzienend te zijn. Bovendien hebben steeds meer huishoudens een thuisbatterij om meer te besparen op hun energierekening.


Is een thuisbatterij interessant met zonnepanelen?


In Nederland kennen we de salderingsregeling. Dit betekent dat opgewekte stroom die je overdag teruggelevert, verrekend wordt met stroom die je ’s avonds verbruikt. In feite is het stroomnet dan te zien als accu. Zolang deze salderingsregeling bestaat, is het voor de meeste Nederlanders niet interessant om een thuisaccu aan te schaffen. Tenzij je gewoon streeft naar onafhankelijkheid. Maar met de afbouw van de salderingsregeling wordt de thuisaccu zeker interessant. De terugverdientijd wordt dan bepaald door het tarief dat voor teruglevering wordt betaald.
Kan ik met een thuisbatterij volledig onafhankelijk worden?


Helaas is het in ons klimaat niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden. De maanden november tot en met februari vormen daarbij het probleem. Zonnepanelen leveren dan te weinig capaciteit om de thuisaccu voldoende op te laden. Met een accu zal je een maximale onafhankelijkheid van circa 70% kunnen behalen.

Is een thuisbatterij kopen nu al interessant? Ja, toch wel! Zeker als je kijkt naar de piekende energieprijzen. Een thuisbatterij voor je zonnepanelen is de ideale manier om je zelfconsumptie te verhogen en je energiefactuur terug te dringen. Het is een slimme investering die je op termijn terugverdient.Bestaande soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen


Er bestaan verschillende soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen, maar welke kies je nu best? Een overzicht van de mogelijkheden:


  • Lithium-ion accu: dit type accu komt het vaakst voor en wordt ook het vaakst geproduceerd door de bekendste fabrikanten van thuisbatterijen. Litium-ion accu’s danken hun populariteit aan hun grote opslagcapaciteit, lange levensduur en groot aantal laadcycli.


  • Zoutwateraccu: zoutwateraccu’s zijn relatief nieuw en zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de andere soorten accu’s. Ze hebben de langste levensduur van alle types accu’s en kunnen volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.


  • Loodzuuraccu: zoek je een thuisaccu voor je zonnepanelen, dan worden loodzuuraccu’s minder aangeraden. Ze hebben een relatief korte levensduur en kunnen slechts gedeeltelijk ontladen worden. Hierdoor zijn ze minder interessant in combinatie met zonnepanelen.

Copyright © Alle rechten voorbehouden

unsplash